Witamina K

mało znana


Natto to prawdziwe źródło witamny K. Zawiera jej dziesięciokrotnie więcej niż szpinak! Witamina K pełni ważną funkcję w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek: zapobiega osteoporozie bowiem bierze udział w tworzeniu kości.

Witaminę K1 możemy znaleźć w wielu produktach m.in. w niektórych warzywach. Z kolei witamina K2 występuje tylko w produktach poddawanych procesowi fermentacji, takich jak sery. Jednak to Natto jest źródłem witaminy K- zawiera największą ilość: około 870mg na 100g natto.

Dlaczego witamina K2 jest tak ważna dla naszego zdrowia? K2 korzystnie wpływa na stan kości, zapobiega osteoporozie, szczególnie w okresie przekwitania i w podeszłym wieku. Ponadto chroni przed nowotworami. Najnowsze badania potwierdzaja, że K2 zabija komórki rakowe, zanim jeszcze zaczną się rozmnażać. Co ciekawe K2 chroni wątrobę, niweluje złogi wapniowe w żyłach i zapobiega chorobom serca.

K2 zapobiega także powstawaniu zmarszczek, chorobie Alzheimera, osteoporozie oraz chorobom serca.

K2 zapewnia zdrowie nie tylko ludziom dorosłym, ale jest również wskazana dla dzieci, zapewnia zdrowe zęby i kości.